fbpx

Szabadság, függetlenség, testvériség – Vízöntő #1

Egy különleges időszak indul az évben, mint maga az extrém Vízöntő. A 12 jegy közül az egyik személyes kedvencem… a másik 11 mellett.

Jelenleg a Nap mellett még a Szaturnusz és a Vénusz is a Vízöntő jelében van. Ez arra hívja fel a figyelmünket, hogy a nehézségek ellenére is próbáljuk meg könnyedebben venni a dolgokat. Szét kell válogatni azokat a dolgokat, amelyekre van ráhatásunk és amikre nincs. Vegyük elő a gyermeki, gondtalanabb énünket és azt az ősbizalmat, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell. Ez sosem jelent arra való felhívást, hogy ne tegyünk semmit és csak várjunk, inkább azt, hogy tedd a dolgod és bízz benne, hogy rendeben van minden.

Nem vagy Vízöntő jegyű? Akkor is olvass tovább, hiszen a Vízöntő minőség mindenkiben benne van! Minden bennünk van, az összes jegy megmutatkozik mindenkiben, csak különféle mértékben, más-más életterületen és kombinációban. Használd ezt az írást arra, hogy megfigyeld, te hol találkozol a Vízöntő jellemzőkkel, fejleszd az önismeretedet.

Ha te magad egy nyugis ember vagy és mondjuk egy kellemes beszélgetős estét tervezel társaságban, de valami fura vibrálást érzel valaki felől, na az tuti egy Vízöntő jellegű ember. Aki erősen Vízöntő jellegű, arról ezt biztosan meg lehet mondani: egyszerűen nem a megszokott, valahogy más, fura, különleges. Mindez nem ítélet persze, nem jó és nem rossz.

Már az is rendkívüli, hogy ugyanaz az uralkodó bolygója, mint a Baknak – a Szaturnusz – aki ezt fókuszáltság, tartósság, belső hajtóerőként éli meg. A Vízöntő a másik urával az Uránusszal együtt úgy éli meg, hogy ez a rendezettség korlát és rabság, ami alól fel kell szabadulni, azt nézi, hogyan lehetne a határokat átlépni.

És ez így van jól! A Bak által végigjárt utat, a megszerzett tudást mindenkinek elérhetővé kell tenni. Ez a Vízöntő. Nagyban gondolkodik, társadalomban, közösségekben, lenyűgöző gondolatai, eszméi vannak, nem érdekli, hogy a narancssárgát a pirossal, zöldet a lilával hordja, egyszerűen szabad.

Megvan ebben a szépség és megvannak az árnyoldalak is, mint mindenben, ami nem egyensúlyban működik. Lehet egyéni szinten nem tudja érvényesíteni nagyszabású gondolatait. Például a szeretetről beszél egy közösségben, de a párjának nehezen mutatja ki a szeretetét.

Mindenképp szellemi ember, képes jól megideologizálni a dolgokat, ennek ellenpontja, hogy a hétköznapi dolgokkal nem biztos, hogy foglalkozik. Hajlamos a saját ideológiájába belemerevedni, hajthatatlanul, makacsul változásra képtelennek lenni.

Jól működtetve az energiákat egy zseni. Az összefüggéseket egy pillanat alatt átlátja, sokkal előrébb járhat, mint a társai. Tipikusan az őrült zseni karaktere, akit bolondnak tartanak, mert nem értik meg a zsenialitását. Humora egészen fantasztikus, mivel az esze nagyon gyorsan vág, ezért szóviccekben, asszociációban remekel, egy-egy egymásra nézésből pukkadozó nevetés törhet ki.

Ha a tarot lapjait nézzük, a Vízöntő a nulla, a kiinduló pont, a Bolond. A zodiákus körön vele szemben az Oroszlán van, az uralkodó. A királyok mellett a bolond volt az mindig, aki nem csak szórakoztatta az uralkodót, hanem görbe tükröt mutatva neki kigúnyolhatta. A bölcs király bizony figyel a bolondra, hiszen látja, hogy adott viselkedése vagy döntése mit okoz, ha túlzásba viszi. Megmutatja, hogy nem kell mereven ragaszkodni a földi javakhoz, túl komolyan venni az életet sem szabad, mert magad is belegondolsz.

Ezek belső dolgok és érdemes gyakorolnunk saját magunkon is.

Hogy állsz az öniróniával?

Képes vagy egy jóízűt nevetni a csetlés-botlásaidon?

Mennyire sértődsz meg, ha valaki kifiguráz?

Milyen érzés az, hogy nem vagy tökéletes?

Van olyan, hogy tökéletes?

Tudsz-e lazulni, önfeledten örülni annak, amid van?

A Bolond bölcs. Mindent lát és hall, nagyon sok mindent tud, megengedheti magának a bolondozást.

Kapcsolatok fontosak neki, első sorban a barátság. Sokszor megfigyelhető, hogy a társával is legjobb barátok. Elengedhetetlen számára, hogy szellemi társa is legyen a partnere.

Tisztességes, korrekt, ha nincs kellő önbizalma önmagát adni, akkor viszont hajlamos szerepek mögé bújni. A jófej barát, aki bohóckodik… de ki tudja mi van a vigyor mögött? Neki nincsenek problémái, vagy csak egyszerűen a „vidámfickó” álarc mögé nem enged bepillantani? És több ilyen szerepe is lehet egyszerre. Egy idő után kétséges, hogy ki is ő valójában.

Innen fakad az elköteleződési probléma is, ami személyes kapcsolatokat illeti. A nagy eszme és a csináljunk forradalmat az mindig megy neki, elragadja, de magánéletében kell neki a távolság.

Mindenkiben lehet ilyen érzés, Uránuszi jelleggel, erős Vízöntőhöz kapcsolódó házban: oké, hogy itt vagy, de ne legyél ennyire közel. Van akinek saját magával van ilyen élménye, hogy inkább nem is törekszik az önismeretre, mert fél, hogy mit talál, fél kötődni saját magához is. Mit jelent ez?

Nincs elfogadás saját magával szemben, nem képes igazán szeretni saját magát. Mivel azonban képes megérteni, hogy ez nem jó, így tud fejlődni benne, őt szellemileg kell megközelíteni itt is.

Amikor ráeszmél, hogy minden benne van, hogy nem kívül kell keresni a biztonságot, hanem saját magában, akkor képes lesz álarcok nélkül élni.

Nem véletlen a zsenialitásuk sem, sokszor olyan megoldásokat képesek kitalálni valami megmagyarázhatatlan ötlettől vezérelve (Uránusz), hogy ténylegesen őrültnek nézik őket.

Nézzük végig a szerepeit.

Gyermek

Mindenképp kilóg a sorból. Vagy furán öltözik, minden érdekli, de lehetőleg azok a dolgok, amik még nem a korának megfelelők. A korlátokat nem igazán szereti, ezért amennyire csak lehet szabadságot kell neki adni. Általában nagyon korán olvas és számol.

Szülő

Sokrétű az érdeklődési köre, így esetleg a gyereke sem tudja sokáig lekötni, szabadságvágya miatt – ha nő – nem szeretne hosszan otthon maradni, kiesni az élet vérkeringéséből.

Alkalmazott

Túlságosan monoton munkára alkalmatlan. Vannak jó ötletei, érdemes rá figyelni.

Főnök

Inkább haverkodik, nem szeret senki felett állni a hierarchiában. Mindaddig ez rendben is van, amíg valakinél el nem csípi, hogy kihasználja vagy ami még rosszabb nem ért egyet vele. Ilyenkor könnyen azt mondhatja, hogy semmi sem kötelező, el lehet menni.

Kapcsolódó bejegyzések