fbpx

Pozitív vs. álpozitív

A pozitív gondolkodásról beszélni ma nagy „divat”. Miért is ne lenne, hiszen általa jelentősen megkönnyíthető az életünk.

Csak ha már beszélünk róla, akkor nem mindegy, hogyan: lehetőleg ne egy színpadon osszunk meg ál okosságot.

Egy üzleti rendezvényen voltam a barátnőmmel, amikor egy nem is túl jó előadást hallgattunk már nem is tudom pontosan miről. A lényeg, hogy az előadó elmondta, hogy a Bibliában hányszor le van írva, hogy „Ne félj!” és hogy ezt mennyire meg kell fogadni.

Ebben teljesen igaza van és oké hogy azt mondják nekünk fentről, hogy ne féljünk és bízzunk a Gondviselésben. Mert ami le van írva, az le van írva, azon változtatni nem tudunk.

DE! Utána az következett, hogy minden reggel, amikor felkelsz mondd ki magadnak, hogy „Ne félj!”. Itt már erősen el kezdtem fészkelődni a helyemen, sőt idegesen böködtem a barátnőmet, hogy „ezhülyeeee”, hogy mondhat ilyet?

Ugyanis több sebből vérzik a dolog.

  1. Bizonyított tény, hogy az agyunk nem ismeri a NEM vagy a NE szót. Ezért is a pozitív gondolkodás alapja, hogy pozitív állításokat fogalmazzunk meg.

Coachingban is, amikor célokat fogalmazunk meg – amik mindig pozitívak – nem azt mondjuk, hogy „nem akarok munkanélküli lenni”, hanem hogy megtalálom a számomra megfelelő állást.

Agyunk az állítást érti meg, vagyis a NE FÉLJ kijelentésből csak a FÉLJ marad meg. Hiszen ezt idézed meg.

Ez olyan, mint amikor azt mondom, hogy ne gondolj egy kék madárra… ugye, hogy máris ott röpköd a fejed körül?

  1. Ebből már látszik, hogy ha reggel felkelsz és arra gondolsz, hogy nem félek, az gáz. Egyből behívod az agyad tudatos és tudatalatti részébe a félelem érzését.
    Különben is sokkal fontosabb dolog azt mondani reggel, hogy szeretem magam és széles mosollyal belenézni a tükörbe. Nem a karikákat, a ráncokat, akármiket látod meg, hanem azt, hogy felébredtél és végre egy újabb csodás napot töltesz el ebben az életben.
    Ez nem külsőség függő. Mert tökéletes vagy, mint ahogy mindenki az ezen a világon.

Tökéletes vagy a magad nemében, ami viszont nem azt jelenti, hogy nem hibázol. Néha vannak csúnya gondolataid, rosszabb napjaid, amikor rájössz a nap végén, hogy na ezt vagy azt nem úgy kellett volna. Szóval cselekedeteidben biztos nem vagy tökéletes, de mint szellemi lény, az vagy.

  1. Számomra megdöbbentő, hogy valaki, aki motiváló előadást próbál tartani (nem sikerült neki) ilyen szinten nincs tisztában a gondolatok és főleg a kimondott szavak erejével. Még jó hogy azt nem mondta, hogy írd le minden nap százszor kislányom, amit már nem mondok el és nem írok le még egyszer neked sem 🙂

Ha ezt tette volna tuti felkiabálok neki… így is nagy volt a kísértés.

És akkor, hogy teljes legyen az öröm a műsorvezető összefoglalta néhány előadás mondanivalóját és kiemelte: mit mondott xy az előadásában? Néhányan bemondták az ismert 2 szót, majd mondja bohóc: „ismételje mindenki együtt: ….” és a sok birka együtt bőgi ismét a két szót.

Barátnőm bátran és hangosan ennyit mondott: „BÁTOR VAGYOK!”
❤ Imádom ❤

Én inkább kussoltam és fortyogtam tovább magamban…

Nagyon bízom benne, hogy mások is legalább csendben maradtak és gyorsan elfelejtették az egészet.

És elnézést kérek a birkázásért és a bohócozásért, nem minősítésnek szántam, inkább a helyzet érzékeltetése és heves érzelmeim a téma iránt vezettek ezekhez a kifejezésekhez.

Mindig, amikor valamit szeretnél elérni, amikor célokat fogalmazol meg, vizualizálsz, meditáció közben és akármikor az életben próbáld meg az agyadat átállítani arra, hogy azt fogalmazd meg, amit szeretnél. Soha ne arra gondolj, ami van és éppen nem tetszik neked.

Nem akarok valamilyen lenni

Nem akarok valamit érezni

Nem akarok ezzel a rossz szokással élni

Mindig azt fogalmazd meg:

milyen akarsz lenni

mit szeretnél érezni

milyen jó szokást akarsz bevezetni az életedbe

Kapcsolódó bejegyzések