Pozitív gondolkodás #2

Kezdd magaddal!

Amit tudnod kell: egyedi és megismételhetetlen vagy. Ez tény, nem kell “hinni” benne, nincs semmi hókuszpókusz, ez van, el kell fogadni. És ez olyan jó érzés.

Szeresd magad: alap. Aki nem szereti magát, hogy várja el másoktól, hogy szeressék? Ugye? Azt szoktuk mondani, hogy ahogy amit cselekszünk, gondolunk, ahogy másokkal viselkedünk azt kapjuk vissza, illetve azt várhatjuk másoktól is. Ha én azt gondolom magamról, hogy kevesebb vagyok, vagy csúnyább vagy butább vagy akármibb, mint mások, akkor e szerint is fogok viselkedni, vagyis ezt fogom sugározni magamról.
Persze a “szeresd magad” nem keverendő össze az önimádással, azzal, amikor mindenen átgázolva megszerzi az ember, amit akar, mert ez “jár” neki.
Szóval mit is jelent? Egyenrangú vagy, nem kell megfelelni senkinek, felelősséggel magadnak tartozol csak (kivéve ha vannak gyerekeid), jogod van a véleményedhez, sőt meg is változtathatod azt, eldöntheted kivel kerülsz kapcsolatba.

Megoldás fókusz: nem a múlton nyünnyögsz, nem a megváltoztathatatlan dolgokon bosszankodsz.
A múltból tanulni kell, levonni a következtetéseket, fejlődni a tapasztalások által, a megváltoztathatatlan dolgokat pedig adottságként felfogni. Ha valamilyen problémával szembesülünk a legjobb, ha a megoldásra törekszünk, abba fektetünk energiát nem pedig a kifogásokra, halogatásra, rágódásra.

A pozitív gondolkodásnak nagyon fontos része az, hogy legyenek céljaid, vágyaid.

Ha az embernek nincsen célja, vágya, akkor nincs miért felkelni reggel, akkor csak nyűg a mindennapi élet. Akkor nincs pozitív gondolat, nincs ami vigye előre, nagyon hamar kiég, belefásul és zombiként él.
Pedig az élet azért van, hogy élvezzük, hogy örüljünk minden pillanatának, meglássuk a jó dolgokat a kihívásokkal teli helyzetekben is.

Milyen legyen a célod?
Olyan, hogy amikor arra gondolsz, hogy eléred, akkor akaratlanul is mosolyogj, hogy beleborzongj és elinduljon egy mozi a lelki szemeid előtt, hogy érezd az ízét, az illatát.
Ami fontos még az az idő. Hogy az adott cél elérését mikorra tervezed be. Megsúgom, nem fogsz 20 kg-t egy hónap alatt lefogyni, de lehet fél év is kevés hozzá. Nem leszel 25 évesen csúcsvezető egy multinál (kevés kivétellel). Párkapcsolatodat nem valószínű, hogy egyetlen beszélgetéssel helyrehozod. Ha szorongsz attól, hogy idegenek előtt beszélsz az sem egy pár perces meditációtól fog megoldódni.
Realitás. A célok fontos jellemzője, hogy reális legyen időben és térben is. Tehát lehetnek egy nagy nagy álmaid, nem is baj ha vannak, lehet egy motivációs falad, ahová kragasztod a vágyott életedet, de azt hogy hogyan éred el több kisebb cél megvalósításával tudod a realitásba helyezni.

Ami pedig a legfontosabb, hogy mikor és hogyan léped meg az első lépést, mikor kezdesz el TENNI is azért, hogy az álmaidat élhesd. Van egy szuper idézet ezzel kapcsolatban az instagram-on posztoltam ma reggel és Arisztotelész mondta:

“A kezdet az egésznek a fele”

A coaching folyamat ebben tud segíteni, hogy, több szempontból megvizsgálva ki tudd találni, hogy mit is szeretnél és, hogy hogyan érheted el a vágyott dolgokat. Konkrét lépésekre, tettekre inspirál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük