fbpx

Összetartó Őszi Ötös #3

Becsüld meg magad, egyedi vagy!

Beszéltünk az önbizalomról, ami nagyon röviden az önmagunkba vetett hitünk, hogy képesek vagyunk valamire.

Az önbecsülés, amiről a mai posztom szól, szorosan kapcsolódik hozzá egy kicsit más aspektusból lehet megvilágítani.

De mindenképpen az önreflexió – önismeret – önbizalomra épül. Olvasd el az előző két blogbejegyzésemet is erről a témáról, ha lemaradtál róla eddig.

Önreflexió – önismeret

Önbizalom

Önbecsülés tehát…

Életünk során nagyon sok rólunk alkotott véleménnyel, ítélettel találkozunk. Ám a legfontosabb mégis az a vélemény, amit saját magunkról alkotunk.
Közrejátszik a lelki egyensúlyunk megteremtésében, hiszen emberi méltóságunk, szellemi, erkölcsi értékünk meglétéről, elfogadásáról és érvényesítéséről beszélünk.

Nem egy passzív dolog, ami egyszerűen van vagy nincs, hanem a hétköznapokban ennek megfelelően cselekszünk.

Minden ott kezdődik, hogy elismered magadat. Azt, amit eddig elértél. Azt is, hogy elvégeztél egy iskolát. A te időd, energiabefektetésed volt. Azt is, hogy van hol laknod. Saját vagy képes vagy kifizetni a bérleti díjat, törleszted a hitelt. Ugye ez is a te érdemed?

Hajlamosak vagyunk természetesnek venni dolgokat. Van fedél a fejünk felett, hogy ki tudjuk fizetni a BKV bérletet, hogy kocsink van, hogy elvégeztünk bizonyos iskolákat, hogy egy szakításból talpra állunk, hogy gyereket nevelünk, hogy… hogy… hogy…

Evidenciának veszünk olyan dolgokat, amikbe évek kemény munkáját, időt, pénzt, energiát tettünk, amikor esetleg buli helyett tanultunk éjszakákon át. Ezek egytől egyig megbecsülendő dolgok!

És nem az a lényeg, hogy konkrétan milyen márkájú az autód, nem maga a sikeresség az önbecsülés alapja, hanem azok a belső tulajdonságaid, amik lehetővé tették a siker elérését.
Remélem ezt világosan sikerül átadnom.

Kérlek sorold most fel, hogy mid van, ami nem csak az öledbe pottyant! A célokat is, amiket elértél. Minden apróság számít, legyen egy hosszú listád. Írd oda azt is, hogy milyen tulajdonságodnak, milyen cselekvésednek vagy „áldozatodnak” köszönhető.

Ezzel meg is alapoztuk az önbecsülésedet. Amikor nem érzed magad jól, valaki degradáló megjegyzést tett rád vagy éppen fülön csíped magad, hogy arra gondolsz nem vagy elég, nem vagy elég jó, akkor vedd elő a listát és olvasd végig.

Ha végiggondolod a fentieket, akkor ez egy nagyon mély önbizalom. Vagyis, ha mondjuk valami olyat csináltál, amit nem kellett volna vagy elszúrtál egy feladatot, akkor rosszul érzed magad. Lehet lelkiismeret furdalásod van, szomorú vagy, haragszol magadra, hogy elbénáztad. De végül megállapítod, hogy ettől még nem vagy alapjaiban rossz ember, egyszerűen hibáztál. Túl tudsz rajta lépni, hiszen tudatában vagy, hogy ilyen előfordul, nem áll meg a világ. Nyilván a tudatos önmunka az, ha levonod a következtetéseket, önreflexiót gyakorolsz, bocsánatot kérsz, helyrehozod… stb. a szituációtól függően.

Ez természetesen újra beépül az önbecsülésedbe, felkerülhet a listára, hogy megoldottad. Az önbizalmad, a magadba vetett hited is fejlődik ezáltal. SENKI nem állít meg a fejlődés és az önszeretet útján.

Ha itt és most elakadtál…

  • nem tudod hogyan tovább
  • szeretnél gyorsító pályára kerülni és rendbe tenni magadban az
    önbizalom, önbecsülés témát
    … akkor gyorsan foglalj egy időpontot a 30 perces díjmentes konzultációra, megnézzük mi a számodra legmegfelelőbb megoldás.

Még egy gondolat: az is a önbecsülés része, hogy megadod magadnak, amire szükséged van.
A testednek a jó táplálékot, a megfelelő pihenést, a mozgással való töltődést, az egészséget.
A lelkednek is a töltődést, a szeretet energiáit, a mosolyt, az önszeretetet.
A szellemednek pedig a nyitottságot, befogadókészséget, a tanulás lehetőségét, a kapcsolódásokat, szabad gondolkodást, beszélgetéseket, eszmecseréket.

És soha ne feledd, hogy egyedi és megismételhetetlen, egy csoda vagy!

Az önreflexió és önismeret kapcsán az alábbi blog sorozatot javaslom feldolgozni. Rengeteg hasznos kérdéssel és feladattal támogattalak bennük:

Erősségek, gyengeségek, fontos dolgok = Önreflexió #1

Hogyan csináljam? – Önreflexió #2

Önkritika? NEM! – Önreflexió #3

Valósítsd meg az álmaidat! – Önreflexió #4

Kapcsolódó bejegyzések