fbpx

Összetartó Őszi Ötös #2

Önbizalom

Egyik kedvencem az önbizalom téma!

Gondolnád, hogy az ügyfeleim 80%-ban önbizalom-hiányosak? Hogy szinte mindenkinél ez a gyökere annak, hogy nehézségei vannak az életben?

Persze az önismeret és a többi „Ö” betűs tulajdonság hiánya mellett.

Hogy mi ez az Öt darab Ö betűs tulajdonság? Megtalálod itt a blogon.

Először az Önbizalomról lesz szó.

Az önbizalom meghatározása nem is olyan egyszerű, sokan sokféle képpen fogalmazzák meg és gyakorlatilag mindenkinek igaza van.

Először is mondhatjuk, hogy az önbizalom a saját képességeidbe, tehetségedbe erődbe vetett bizalom, hogy képes vagy bizonyos dolgokat teljesíteni és nehézségeket leküzdeni a hétköznapokban.

Van egy olyan megközelítés is, miszerint az életünket egyfajta biztonságban éljük a megszokott rutin miatt, de nem szívesen lépünk ki ebből, mert félünk, hogy valami félresikerül. Ez a komfortzóna elhagyás, amit mostanában nagyon sokat emlegetnek, ezáltal kezd elcsépeltté válni, de attól még így van!
Vagyis a „járt utat a járatlanért el ne hagyd!” örökérvényű belénk nevelt mondás arra épít, hogy félj! Nehogy véletlenül másképp gondolkodj vagy megpróbálj kimozdulni. Nyilván aki nem követi a régi mintákat, kevésbé irányítható.

Ez a mondás például nagyon durva nyomot hagyott generációkban. De nekünk most az a feladatunk, hogy ha mi más utat látunk jónak, akkor merjünk lépni. Merjünk lelépni az ösvényről!

Az önbizalomhiány feloldásának és az önbizalom felépítésének első és legfontosabb lépése, hogy eljuss az életed során egy olyan pontra, amikor megbékélsz magaddal, elfogadod magad.

Egyrészt a személyiséged, erősségeid, gyengeségeid ismerete és a már meghozott döntéseid elfogadásáról van szó. Másrészt viszont, hogy tudni kell, hogy milyen erőforrásaid vannak, mihez tudsz nyúlni egy nehéz időszakban. Valamint azt is jó tudni, hogy mi az a szent cél, ami a kiteljesedést hozhatja meg az életedben.

Ismerős valahonnan?

Nagyon remélem, hiszen erről írtam az önreflexió és önismeret kapcsán az előző hírlevél sorozatban.

Ha lemaradtál ezekről, akkor blogposzt formában elolvashatod őket. Rengeteg hasznos kérdéssel és feladattal támogattalak bennük.

Erősségek, gyengeségek, fontos dolgok = Önreflexió #1

Hogyan csináljam? – Önreflexió #2

Önkritika? NEM! – Önreflexió #3

Valósítsd meg az álmaidat! – Önreflexió #4

Ahhoz, hogy az önbizalmadat egészségesen tudd építeni és szintén egy egészséges önszeretet állapotába eljuss, ismerned kell magad.

Ha itt és most elakadtál:

  • nem tudod hogyan
  • szeretnél gyorsító pályára kerülni és rendbe tenni magadban az
    önbizalom témát
    Akkor gyorsan foglalj egy időpontot a 30 perces díjmentes konzultációra, megnézzük mi a számodra legmegfelelőbb megoldás.

Mindig elmondom mindenkinek, hogy ez egy nehéz önmunka. Lehet könyveket venni, lehet különféle tanácsadásra menni, spiri úton járni és ez mind-mind segít. Egyetlen egy dolgot nem csinál meg helyetted senki, az pedig a tanult módszerek és eszközök használata nap mint nap. Ezt egyedül te tudod megtenni. Felelősséget vállalni magadért csak te tudsz! Nincs csoda módszer, csodapirula vagy varázspálca. A munka a tiéd!

Először is azt kell megtalálni, hogy honnan fakad az önbizalomhiány?

  • Gyerekkorban beégett program esetleg?
  • Egy nem feltétlenül egy direkt rossz szülői szándék? (pl. mindig mindent megcsináltak helyetted, mert egyszerűbb volt, mert rohanásban volt az egész család)
  • Amikor szükséged volt segítségre nem kaptad meg és elment a kedved és a bátorságod megoldani bármit is?

Van egy kis tesztem a gyermekkorban berögződött programokkal kapcsolatban, ami egy munkafüzet része.

Csináld meg, dolgozz kicsit magadon, add tovább, hogy más is fejlődjön!

Ezt a munkafüzetet itt le tudod tölteni.

Ha most azt mondanám, hogy írj magadról 10 pozitív tulajdonságot, miket sorolnál fel?

Ha húsz pozitív tulajdonságot kérnék?

Mennyit tudsz felsorolni?

Ha kell egy kis segítség, kérd meg a párodat, egy barátodat, az anyukádat/apukádat vagy a gyermekedet, hogy mondjon néhányat!

Miért van az, hogy ők tudják, te meg nem?

Ha egy  skálán 1-10 között kellene értékelned az önbizalmad, hányat adnál?

Ha nem 8-10 ez a szám, akkor mit kellene tenned, hogy eggyel feljebb lépj a skálán?

Mit kellene tenned már ma, hogy javíts a helyzeteden?

A fejlődésünk nem állhat meg és mint az év körén is beléptünk a Mérleg egyensúlyba hozó minőségébe.

Meg kell erősíteni magunkat, hogy bírjuk az év végi hajrát, a növekvő terheket. Önbizalom nélkül, anélkül, hogy elhinnénk képesek vagyunk túljutni mindenen ez egy lehetetlen küldetés. Illetve lehetséges, csak esetleg az egészségünkkel fizetünk érte.

Tegyél meg mindent magadért, ne sajnáld magadtól az időt, a töltődési lehetőségeket. Ha te egészséges vagy fizikai szinten az az alap, ha pedig lelkileg, szellemileg is rendben vagy az már valami egészen fantasztikus!

Kapcsolódó bejegyzések