fbpx

Összetartó Őszi Ötös #1

Mi ez a sok Ö betű?!

Az Összetartő Őszi Ötös fantázianevet azért találtam ki, mert szeretek ilyen alliteráló elnevezést adni a számomra fontos dolgoknak.
Meg amúgy is jobban megjegyezhető és játékos. Szeretem a magyar nyelvet, hihetetlenül kifejező. A világ legszebbike nekem!

Az Összetartó Ötös tehát az alábbi öt „Ö” betűvel kezdődő fogalomból áll:

  1. Önreflexió
  2. Önismeret
  3. Önbizalom
  4. Önbecsülés
  5. Önértékelés

Ezek a fogalmak lesznek a témái ennek a sorozatnak.

Összetartoznak ők, hiszen egymásra épülnek, egymásból következnek szépen sorjában.

És az Őszi jelzőt azért hoztam most ide, mert a nyári lazaságnak vége. Mindenki visszatalál a munkába vagy építi az üzletét, sok kereskedő, kézműves pedig már a karácsonyi hajrára készül.

Ami viszont nagyon fontos, hogy a fejlődésünk nem állhat meg és mint az év körén is a Szűzből, mint rendező elvből belépünk a Mérleg egyensúlyba hozó minőségébe.

Talán most egy kicsit fogékonyabbak is vagyunk arra, hogy fejlesszük magunkat, a nyár inkább a pihenésre, feltöltődésre való.

És hát hol kezdődik az egyensúly? Bennünk!

Az Összetartó Ötös nélkül nem érdemes élni, vágyaink, céljaink csak úgy tudnak megvalósulni, sorsunk teremtő értelemben csak úgy teljesülhet be, ha ezeknek birtokában vagyunk.

Az önreflexióról írtam részletesen néhány bejegyzésben és azt is olvashattad, hogy ez hogyan járul hozzá az önismerethez.

Ha lemaradtál ezekről, akkor itt elolvashatod őket. Rengeteg hasznos kérdéssel és feladattal támogattalak bennük:

Erősségek, gyengeségek, fontos dolgok = Önreflexió #1

Hogyan csináljam? – Önreflexió #2

Önkritika? NEM! – Önreflexió #3

Valósítsd meg az álmaidat! – Önreflexió #4

Az önismeret pedig azért fontos számunkra, mert emberek vagyunk. És ha nem akarjuk az életünket csak úgy leélni, ha a 60-70-80 évünket szeretnénk tartalommal kitölteni, akkor bizony tudni kell, hogy kik vagyunk.

Én ide kapcsolom a sorsismeretet is.
Amikor megkérdezed magadtól, hogy vajon mi a szöszt keresel ezen a világon? Amikor felötlik benned, hogy az nem lehet, hogy annyi az élet, hogy tanulunk, dolgozunk, családozunk (vagy nem), majd meghalunk. Amikor vágyakozol arra, hogy valami nyomot hagyj az életben. Na ilyenkor a sorot, az életcélodat, a sorsfeladatodat kapargatod.

És hogy kapcsolódik ez az önismerethez?
A sorsfeladathoz kapcsolódó kérdésekre csak az találja meg a helyes választ, aki ismeri önmagát. Ez a nulladik lépés gyakorlatilag bármihez az életben.

Önismeret nélkül vakon vagy teljesen az életben. Nem találod magad vagy ha találsz is valamit, az biztos, hogy többször annyi időbe telik, mintha ismernéd magad. Ahelyett, hogy vizsgálnád az érzéseidet, gondolataidat a különféle helyzetekben és emberekkel kapcsolatban és levonnád a következtetéseket, csak próbálkozol és időt pazarolsz. Pedig abból nagyon kevés van ám!

Mindezt folyamatosan. Az önismeretnek nincs vége, ez egy életen át tartó folyamat. Az az idő azonban, amivel egy új helyzetben megtalálod a számodra megfelelő megoldást az lerövidül. Szuper jó technikák vannak egy döntési helyzetben vagy egy olyan szituban, ami érzelmileg érint.

Ezután jöhet az életcél.
Nem kell világmegváltó dolgokra gondolni, bőven elég, ha te boldog vagy és azt adod át a gyermekeidnek, unokáidnak, barátaidnak, környezetednek, hogy látják nem kell beleszakadni az életbe, hanem a kiteljesedés természetes.

És ezt ki nehezítheti meg a legjobban?

Elárulom! Nem az anyós, vagy a férjed vagy a szomszéd, hanem te magadnak. Mindenkinek a legnagyobb gátja önmaga.

Ezért is lesz a következő részek témája az önbizalom, az önbecsülés és az önértékelés.

Ha szeretnél folyamatosan fejlődni, iratkozz fel a hírlevelemre a főoldalon vagy itt az oldalsó sávban, így megkapod az értékes tartalmakat tőlem és első kézből értesülsz a kedvezményekről is.

Kapcsolódó bejegyzések