fbpx

Önkritika? NEM! – Önreflexió #3

A héten volt egy ügyfelem, akinek azonnal szüksége volt egy ön- és sorsismereti elemzésre, illetve kiemelten arra, hogy ami most van körülötte azt megértse.

Nehéz volt bevállalni, mert a megtervezett heti ritmust megborította, bár minden hétre tervezek üresjáratot is, ha bármilyen váratlan helyzet adódik.

Nekem segít az önreflexió, illetve az önreflexió által kapott önismeret. Tudom mi fér bele, mi az, amihez nagyon át kell alakítani az életem, de megéri és mi az, amire nemet kell mondanom. Így tudok felelősségteljes döntést hozni a magam érdekében.

A magam érdekében hangsúlyozom még egyszer. Nem szolgálja az érdekemet, ha olyan dolgot vállalok be, ami nagyon felborítja hetet, mert akkor más dolgokat sorolok háttérbe. Ha bevállalom, de nem tudom lelkiismeretesen a szokásos elmélyüléssel elkészíteni az elemzést, akkor a saját magam által képviselt minőséget nem kapja meg az ügyfelem, ami számomra megintcsak elfogadhatatlan.

Na de akkor nézzük is a mai témánkat…

Ma folytatom azzal, hogy hogyan kezdd el egy rendkívül hasznos szokássá alakítani.

Hogyan kezdd el? – egy kis ismétlés

A legkisebb lépés is lépés, igaz?
Ha valamit be szeretnél építeni az életedbe, ne egyszerre mindent és folyamatosan, csak egy kicsivel kezdd. Az váljon rutinná, legyen sikerélményed, utána kezdj nagyobb lépésben gondolkodni.

A legjobb, ha valamikor a nap végén, nyugodt időpontban végiggondolod az aznapi helyzeteket, gondolataidat, érzéseidet, cselekvéseket.
Én régen úgy csináltam – amikor nem kocsival jártam dolgozni, mert a BKV egyszerűbb volt és pl. volt időm olvasni is – hogy a hosszú buszúton gondolkodtam el ezeken. teljesen jól működött.

Nézzük a továbbiakat.

Kérj visszajelzést!
Mindenképp egy olyan személytől, akiben megbízol. Lehet barát, családtag, de akár egy coach is. Ehhez meg kell tanulni elfogadni ezeket az építő jellegű kritikát.

Ha több területen akad fejleszteni való, akkor először azzal foglalkozz, ami a legfontosabb.
Ez a kis lépések módszere. Nem egyszerre kell mindent megoldanod, egy terület változása is nagyon látványos lesz, ráadásul meg fogod érezni az ízét, sikerélményed lesz, így a motivációdat is fenn tudod tartani.

A folyamatos önkritika NEM önreflexió!
Nem cél, hogy rosszul érezd magad, nem kell hibáztatnod, ostoroznod magad, főleg most, hogy változtatni akarsz. Mindig azt keresd, hogy mi az a kis lélés, amit akkor és ott meg tudsz tenni a fejlődésedért.

Ne vidd túlzásba, ne legyél túl szigorú magadhoz!
Lesz olyan helyzet, ami ugyanúgy kiborít, amikor visszanézve a dolgokra egyáltalán nem úgy viselkedtél, ahogy szerettél volna. Nem tudsz mindig mindent kontrollálni, hiszen érző lény vagy.
De tudod mi a jó hír? Ha visszanézel és látod, hogy nem volt valami szép, amit csináltál, akkor pont önreflexiót gyakorolsz!

Az egyik leghatékonyabb módja az önreflexió gyakorlásának és a leggyorsabb fejlődést úgy fogod tapasztalni, ha naplót vezetsz.
Így folyamatában látod a fejlődésedet, valamint az írás segítségével a gondolataidat is rendezed, kiírod a problémákat. Ráadásul ilyenkor ha van ötlet a megoldásra máris leírhatod. Ezáltal nem fogsz felesleges köröket futni újra és újra.
Nem feltétlenül szükséges kézzel írni, bár hatékonyabb, mint egy elektronikus doksi. Az írás, a finommotorika beindítja ugyanis a kreatív gondolkodást.

Ha a naplót külső szemmel olvasod vissza, rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodsz:

  • hogyan beszélsz magadról?
  • hogyan látod külső szemmel magadat?
Kapcsolódó bejegyzések