fbpx

Megvan mindenem, mégsem vagyok boldog…

Mi is az az életközép válság?

Mindenki életében eljön az az időszak – úgy negyven éves kora körül (35+ élethelyzettől függően) – amikor elkezdi átértékelni az életét, elkezd teljesen másképp tekinteni arra, hogy mit is keres itt ebben az életben.
Ez az életközépi válság, ami egyrészt hozhat egy lehangoltságot, rosszabb közérzetet, egyeseknél depressziót is.
Gyakran jön az az érzés, hogy mi a fene van velem, hiszen van egy kialakult életem, egzisztenciám, családom, gyerekeim, most kellene nyugisan élni, örülni annak ami van, de valahogy nem jön ez az öröm.
Vagy akiknél a gyerekek önállósodnak már és újra kettesben maradnak a párjukkal hirtelen nem tudnak mit kezdeni egymással, hiszen eddig minden a gyerekekről szólt, a napi problémákat kellett megoldani.
Nem feltétlenül kell családosnak lenni ehhez, akinek úgy alakul az élete, hogy már fiatalon a munkának, karriernek, utazásnak él. Nem vállal gyermeket, viszont ha csak a munka van eljöhet egy olyan állapot, ami a kiégéshez hasonlít. Már nem találja a helyét, úgy érezheti, hogy kimaxolta a lehetőségeit, belevágna valamibe, de nem tudja mi legyen az.

Hogyan vesszük ezt észre magunkon vagy másokon?
Ismerős az a helyzet, amikor a negyvenes pasi hirtelen konditerembe jár, elkezd csinosan fiatalosan öltözni, szolizik, esetleg vesz egy „csajozós” kocsit, bulizik és fiatal lányokat szédít?
Ugyanez nőben: hirtelen félmaratonokat fut, előkerülnek a régi barátnők, a régi szexi rucik és a hétvégi koktélpartik.
Vagy jön a munkahely váltás, a mindent elölről kezdés, új párkapcsolat, a régi eldobása. Legrosszabb esetben teljes identitás zavar, depresszió.
Ilyenkor jó tudni, hogy mi is zajlik bennünk, hogy tudatosítsuk ez van, ez egy majdhogynem elkerülhetetlen dolog, csakúgy mint a kamaszkor nagy kérdőjelei kapcsán legelőször, csak itt ÚJRA meg kell találnunk önmagunkat.

Az életközép válság jelei lehetnek:

 1. Nagyjából – vagy teljesen – sínen van az életed, végrehajtottad a fiatalkori terveidet, megoldottad a hozzájuk kapcsolódó problémákat: van hol laknod a pároddal, gyermeket neveltek, dolgozol, amiből többé kevésbé megélsz.
  Ilyenkor egyre gyakrabban előjönnek bizonyos kérdések.
  Ez az életem? Ennyi az egész? Van ennek értelme? Miért csinálom az egészet? Ki vagyok én? Anya/apa, feleség/férj, főnök, pénzkereső, háztartási alkalmazott, de közben hová lettem ÉN?
 2. Elkezdesz az egészségeddel törődni, hiszen rájössz ez a legnagyobb érték.
  Eljársz kivizsgálásra, szeded a vitaminokat, elkezdesz sportolni, hiszen az utóbbi időben megjelent itt ott egykét párnácska, esetleg a ruhaméreted is megváltozott, az arcodon pedig megjelentek az első ráncok.
  Elkezdesz hirtelen sok pénzt költeni mindenféle sportruházatra és kiegészítőre, hiszen megteheted és különben is ez jár neked.
 3. Teljesen ellentétesen is hathat valakire a válság: eddig megtettem mindent, nyugodt, normális életet éltem, na de mit értem vele, nincs kaland az életemben.
  Ilyenkor jöhet a mértéktelen bulizás, a megcsalás, a „lazulás”, hiszen eddig kötelességtudóan éltem, most már nekem is jár egy kis szórakozás. Ez általában azoknál fordulhat elő, akik régen is „veszélyesen” éltek, de amikor megállapodtak teljesen felhagytak ezzel az életmóddal.
  Ezt a változást párkapcsolat is megsínyli, hiszen ha valaki visszatér a régi önmagához és esetleg élete párja ebben nem partner – legalább valamilyen szintig – vagy nem egyszerre érik el ezt a lázadó periódust, akkor nehéz egyensúlyban maradni.
  Ekkor jöhet az az érzés, hogy elvesztegettem az életem, hogy nem éltem eleget, ilyenkor a leggyakoribb a válás is, új család alapítása sokszor egy sokkal fiatalabb párral, mert azt reméljük, hogy visszatér az ifjúságunk.
 4. Azt veszed észre, hogy mindenki sokkal többet ért el nálad, ráadásul ők még csak a harmincas éveikben járnak.

Éppen ezért elkezdhetsz valami újat, amit élvezel, teljesen a magadénak érzel. Szerencsés vagy, ha már megteremtetted azt az alapot, hogy nem a napi megélhetésedet teszed kockára, de talán belevághatsz egy olyan vállalkozásba, életformába, ami igazán teljessé tesz.
Még szerencsésebb vagy, ha a társad, családod támogat ebben.

Miben tud egy coach segíteni?

Abban, hogy kifejezetten erre a témakörre felépített folyamaton visz végig, segítő kérdésekkel támogat, hogy újra megismerd önmagad, hogy a belső motivációkat előhozza, hogy inspiráljon arra, hogy az lehess, aki lenni szeretnél és még nagyon sok évet tudj élni elégedetten és boldogan.

Ha tetszett a cikkem, küldd tovább azoknak az ismerőseidnek, akit esetleg érinthet ez a probléma.

Keress bátran kérdésekkel az elérhetőségeim egyikén.

Ha szeretnél értesülni a bejegyzéseimmel kapcsolatban vagy érdekes, hasznos tartalmakat kapni, kedvezményekben részesülni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre.

Kapcsolódó bejegyzések