fbpx

Légy őszinte… legalább magadhoz

Tedd a kezedet a szívedre

És mondd meg, elégedett vagy magaddal?

Elégedett vagy az életeddel?

Ami az őszinteséget illeti, eléggé húsba vágó téma. Egyrészt azért, mert manapság „divat” őszintének lenni, ami sokak számára azt jelenti, hogy kíméletlenül a képébe vágja a másiknak a sértő, degradáló, gonosz megjegyzéseit. Ez nem őszinteség, hanem bunkóság és rosszindulat.

Másrészt pedig az is divatos, hogy nem vagyunk őszinték még magunkkal szemben sem. Szeretjük a szőnyeg alá söpörni, halogatni, nem megoldani a dolgokat.

Ez a két véglet és megint csak azt mondom, hogy a felelősségteljes felnőtt viselkedés azt jelenti, ha kíméletlen, de konstruktív vagy mind magaddal, mind másokkal szemben.

De nézzük először azt, amikor másokkal van lehetőség őszintének lenni.

 • Vajon hogyan mondod el, ha valami nem tetszik?
 • Elmondod egyáltalán vagy rágódsz rajta, halogatod?
 • Magadról, a te érzéseidről beszélsz?
 • A másik hibáira hívod fel a figyelmet?

Nagyon nem mindegy, hogy magadból indulsz e ki, azt fogalmazod meg, ami neked rossz érzést okoz vagy egyből a másikat okolod. Segít, ha nem rögtön reagálsz, ha gondolkodsz előtte. Egy szenvedélyes természettel ez nem egyszerű, de tízig számolni talán lehet.

Az átgondolás azért is jó, mert simán elképzelhető, hogy mialatt átfuttatod a történéseket magadon találsz olyan pontokat, amik lehet csak első ránézésre bántanak téged. Vagyis megnézed más szemszögből, értelmezed, esetleg van amit hasznosnak találsz és beépíted, képes vagy elfogadni.

Ha túl sokáig gondolkodsz rajta, lehet hogy az egészet hagyod is. Persze ez csak akkor van a hasznodra, ha tényleg nem fontos számodra. Ha fontos, de inkább félelemből nem teszed szóvá, akkor magad alatt vágod a fát.

Tudod mi a legjobb ilyenkor? Ha kérdezel. Ha megpróbálod megérteni a másikat, ha együtt tudtok közös nevezőre jutni. Ez már a felsőfok, nagyon kevés helyzetben tudom én is alkalmazni. De ami fontos hogy törekszem rá!

Én személy szerint lobbanékony, szenvedélyes vagyok, a legritkább esetben tudom magam visszafogni, de erre is van egy taktikám, amit majd a magunkkal való őszinteségnél elmondok.

Szóval ha valami bánt és számodra fontos a konfliktus rendezése, akkor gondold át és tálald a másik félnek. Beszélj magadról lehetőleg, hogy benned milyen érzések vannak és hogy hogyan lehetne továbblépni együtt.

Ha itt és most elakadtál:

 • nem tudod hogyan tovább
 • szeretnél gyorsító pályára kerülni és rendbe tenni magadban az
  önbizalom, önbecsülés témát, ami az alapja annak, hogy meg tudd húzni a határaidat és vállald az őszinte konstruktív véleményedet,
  akkor gyorsan foglalj egy időpontot a 30 perces díjmentes konzultációra, megnézzük mi a számodra legmegfelelőbb megoldás.

Mi a helyzet az őszinteséggel magunkkal szemben?

Ez a téma még fontosabb, mert megmutatja, hogyan bánsz magaddal. Önbizalommal telve és szeretve magadat elismered, hogy te sem vagy tökéletes és azt is, hogy ez így van jól? Humorral tudsz e magadra nézni, amikor bénázol, de nem adod fel és újra megpróbálod?

Vagy kíméletlen vagy magaddal szemben és nem tudsz elnéző lenni, mert csak a tökéletes az elfogadható, esetleg már gyermekkorodban azt hallottad, hogy nem vagy elég (jó) és úgyis tök mindegy akármit csinálsz az kudarc?

Figyeld meg magad, ha valami nem sikerül, hogyan reagálsz?

 • mentegeted magad, hogy a körülmények meg xy és még a csillagok sem úgy álltak
 • elcsüggedsz és hagyod a fenébe az egészet
 • nekiveselkedsz újra
 • átgondolod, változtatsz és úgy állsz neki

Tegyél meg mindent magadért, ne sajnáld magadtól az időt, a töltődési lehetőségeket. Ha te egészséges vagy fizikai szinten az az alap, ha pedig lelkileg, szellemileg is rendben vagy az már valami egészen fantasztikus!

Kapcsolódó bejegyzések