fbpx

Hogyan alakítsd át a vágyaidat egy jó céllá?

Vágyak, vágyakozás, milyen jó is az. Mi lenne, ha nem csak ábrándokat kergetnél, hanem megtanulnád ezeket átalakítani megvalósítható célokká? Jól hangzik igaz? Könnyebb is, mint gondolnád, egy hasznos kis tanács következik.

Mi is az a jó cél? Miért jó?

Egy cél akkor lesz jó, ha el tudod érni és nem kell hozzá valamilyen extra szerencse, egy kívülről jövő csoda.

A jó cél kritériumai a következők:
* pontos
* mérhető
* vonzó
* elérhető
* határidő van rá

Ez részben olyan, mint egy projekt. Mivel évtizedek óta projektmenedzserként dolgozom, ezért tudom ezt mondani. Elengedhetetlen, hogy egy projektnél tudjuk mit kell csinálni (mi a cél), legyenek sikerkritériumok (honnan hová jutunk el), legyünk motiváltak benne, akarjuk, hogy sikerüljön (és ezt a projektben dolgozóknak is mutassuk meg), meg tudjuk csinálni, amit elterveztünk és természetesen mindezt a megállapodott határidőre.

Minden célunk lehet egy “projekt”, divatos elnevezés is – gondoljunk csak a “babaprojekt” elnevezésére, ami kevésbé szimpatikus számomra, de igazából találó… elég jól tudjuk, hogy mit kell csinálnunk, hogyan, szeretnénk is, azt is tudjuk mikor mi következik és kb. mikor lesz eredmény.

Gondold át a céljaidat, próbáld a fenti módon meghatározni őket. Ha szeretnéd tudok segíteni benne, megtanítom neked ezt az eszközt, amit már egész életed során önállóan tudsz majd használni.

Ha tetszett a cikkem, küldd tovább azoknak az ismerőseidnek, akit esetleg érinthet ez a probléma.

Keress bátran kérdésekkel az elérhetőségeim egyikén.

Ha szeretnél értesülni a bejegyzéseimmel kapcsolatban vagy érdekes, hasznos tartalmakat kapni, kedvezményekben részesülni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre.

Kapcsolódó bejegyzések