fbpx

Erősségek, gyengeségek, fontos dolgok = Önreflexió #1

Egy kedves ügyfelem hívott valamelyik nap és elmondta miként változik a családi életük.
Elmondta, hogy rájött, hogy az őszinteség, a dolgok kimondása, a helyes kommunikáció mennyire fontos.
Hogy nincs értelme a problémákat a szőnyeg alá söpörni.
Szuper önreflexióval tette ezt, nem kívül kereste, hogy kit hibáztathat, hanem belőle, szívből indult meg a folyamat, hogy változtasson.
Ami itt még külön csodás, hogy nem kényszer szüli a változást, nem fajult el egy betegség behívásáig, hanem szépen elébe menve kerültek a dolgok tisztázásra.

Az önreflexió az önismeret egyik alappillére.

Mit is jelent pontosan?
Önreflexió során semlegesen nézel magadra kívülről, mintegy felülről szemlélve:

  • magadat
  • a gondolataidat
  • viselkedésedet
  • motivációdat
  • a szituációt, amit megélsz.

Tudatos figyelemmel dolgozol ilyenkor, amit tapasztalsz azt összeveted saját magaddal (énképeddel), majd levonod a következtetéseket.

Hogy ne legyek ilyen tankönyv szagú, megmutatom egy-két példán.

Az is egy önreflexió, ha mondjuk azt tapasztalod, hogy a délután 6-kor megivott kávé után este nem tudsz elaludni. Megiszod egyszer, megiszod ötször és rájössz, hogy ez nem jó neked. Változtatsz.

Ugyanez mondjuk egy munkahelyi szituációban. Valaki kihasználja a kedvességed, folyamatosan feltart a kérdéseivel – és mondjuk nem a te dolgod lenne vele foglalkozni. Előbb utóbb megelégeled, mert nem jó neked, nem haladsz a saját munkáddal. Így szólni fogsz neki vagy máshoz küldöd, így vagy úgy, de megoldod.
Persze ez már az én határok meghúzásáról is szól, hogy mennyire vagy képes magadat helyezni a sor elejére. De ez majd még egy másik téma lesz.

Az önreflexió tehát lehetőséget ad arra, hogy megismerjük erősségeinket, gyengeségeinket, tisztábban lássunk és rájöjjünk, hogy mi fontos számunkra.

Válaszolj az alábbi kérdésekre:

  • Te mennyire gyakorlod az önreflexiót?
  • Van módszered, hogy hogyan gondolod át a dolgaidat?
  • Mennyire fontos számodra a tudatosság ilyen téren?

A következő részben arról fogok írni, hogy miért fontos ez számunkra, miért kerüljük el mégis sokszor és hogy hogyan gyakoroljuk.

Kapcsolódó bejegyzések