Boldogság gyakorlat

Erre a gyakorlatra akkor kerül sor, amikor kell egy kis lelki üzemanyag egy ügyfelem számára. Amikor arról van szó, hogy a jelenlegi élethelyzetben nem boldogul, nem látja, nem hisz benne, hogy képes legyőzni az akadályokat.
Mert a pozitív gondolkodás nem megy egyik pillanatról a másikra. Lehet érte tenni, de nem fog minden megváltozni varázsütésre.

Az már egy általános közhely, hogy a magyar ember szeret panaszkodni. Általában mi a válaszunk egy „hogy vagy?” kérdésre? Elkezdjük sorolni, hogy itt fáj, ott fáj, jaj a gyerek jaj a férjem, anyósom, tanárok, kollégák és a főnök, na hát az a legrosszabb. Ugye ismerős? Miért nem válaszolunk pozitívan? Miért nem azt mondjuk, hogy „jól vagyok, képzeld milyen szuper dolog történt velem épp ma…”? Nem kell erőltetni, nem kell álpozítívnak lenni és idült vigyorral a fejünkön mindent benyelni és a szőnyeg alá söpörni. Ha tényleg rossz napunk volt, akkor az volt. De az nem létezik, hogy mindig csak az jön a szánkra, hogy mi nem jó. Figyeld meg, hogy mennyire igaz ez rád és a környezetedre és változtass. A „hogy vagy?” kérdésre ezután próbálj csupa pozitív válasszal felelni. Legyen ez egy tudatos döntésed és elkezdődik a változás az életedben.

Amikor tőlem megkérdezik milyen napom volt, akkor azt felelem pl., hogy „köszönöm a kérdést, ugyan rengeteg munkám volt ma, de nagyon élvezem, mert változatos” – mert tudom mennyire nem szerettem pl. a tavaly nyári időszakot, amikor szétuntam magam a munkahelyemen.
Vannak problémáim nekem is: iskolaváltás a fiamnál, felvételizik a lányom, vagyis 2 iskolába kell rohanni egyfolytában, új tanári elvárásoknak kell megfelelni, sokat dolgozom úgy, hogy közben elégedetlen vagyok sok körülménnyel a munkahelyemen, szeptember van és a nyári szünet után beindult a mókuskerék, iskola, iskola utáni foglalkozások és még a coaching is (na ez az amit teljes szívemből szeretek csinálni).

Minden kimondott szóra, sőt már a gondolatra is ügyelni kell. Mert először van a gondolat, amelyeket aztán érzelmekkel töltünk fel és az érzelmek ösztönöznek cselekvésre minket. A gondolatoknál kezdődik a pozitív gondolkodás, amiért viszont 100%-ban mi magunk vagyunk a felelősek, vagyis változtathatunk rajta, csak rajtunk múlik.

Na de kanyarodjunk vissza a gyakorlathoz. Kifejezetten jót tesz, ha belső motivációra, egy lökésre van szükséged ahhoz, hogy megtegyél valamit, eldöntsd merre tovább.
Szánj rá 10 percet, hidd el megéri!

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket sorban. Csak akkor menj a következőre, ha megválaszoltad már az előzőt.

– Mikor voltál igazán boldog?
– Mikor voltál a legboldogabb? (ez akkor, ha több ilyen boldog élményed is volt az életedben. Hogyan tudod eldönteni melyiket válaszd? Azt, amelyik ha eszedbe jut mosolyogsz, megborzongsz, meghatódsz, szóval amelyik a legerősebb érzelmeket váltja ki belőled.)
– Milyen voltál akkoriban? (Éld át az élmény minden pillanatát, érezd a szívedben, érezd az ízét az illatát, lásd a színeket. Minél részletesebben végiggondolod, annál jobb.)
– Ezekből az érzésekből, most a jelenlegi helyzetben mit tudnál megvalósítani?
– Hogyan tennéd meg?

Ha már megszületett benned a gondolat, hogy változtatni szeretnél valamin, akkor ez a gyakorlat tud lenni a második lépés, hogy fel tudd tölteni érzelmekkel a gondolatot. Ha valamit már kigondoltunk és feltöltöttük érzelmekkel, akkor már megvan a motiváció és akkor már képesek vagyunk cselekedni is, meglépni az első, akár legapróbb lépést is.

Nagyon erős a gyakorlat így is, ha te magad végzed, egy coach segítségével még hatékonyabb tud lenni, hogy a további lépéseket együtt találjuk meg. Nagyon szívesen segítek neked ebben, keress bizalommal.

A konzultációról olvashatsz bővebben vagy akár be is jelentkezhetsz most is a melinda@melingo.hu email címen vagy a facebook oldalamon az üzenetküldés gomb segítségével.

Ha szeretnél kitölteni egy kérdőívet, akkor iratkozz fel a hírlevelemre és elküldöm neked a „Mennyire vagy nyitott a változásokra?” című kérdőívet.

Amennyiben kitöltöd a kérdőívet, az értékelés mellé kapsz egy AJÁNDÉKot. 

Remélem már eddig is a segítségedre lehettem!

Szeretettel:

Melinda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük