Augusztus vége…

Kinek mi jut eszébe róla?
Még egy utolsó csobbanás a Balatonban.
Meg egy utolsó borfesztivál, szabadtéri koncert, utcabál…
Fáradtabbak a fények este, hűvösebb van már éjszaka (ezt mondjuk lehet idén nem bánjuk)
Jön a szeptember – kezdődik a hajtás a munkában, iskola, óvoda, bölcsi, mókuskerék és mindjárt itt a Karácsony.

Igen bizony vissza kell rázódni lassan. Jó volt a nyár, a pihenés, de most jönnek az új kihívások, amik várakozással, lelkesedéssel, de akár szorongással is eltölthetnek bennünket.
Vajon elég jó leszek? Meg tudok felelni a munkában, tanulásban, otthon? Te jó ég ennyi dolog nem is fér bele a napomba! Tolom magam előtt a feladatokat majd.

Van a dolgok rendszerezésére egy jó módszer, amivel jó sok időt meg tudunk spórolni.
Reggel szépen le kell ülni és megtervezni a napot. Van akinek elég csak egy pár perc és gondolatban össze tudja rakni, van akinek kicsit több idő, és vannak azok, akiknek le is kell írni. Én ilyen vagyok, szeretem a listákat, szeretek pipálni.

Egy listával a kezünkben sokkal fókuszáltabbak leszünk. Egyszerű példa erre a bevásárlás. Ha tudjuk mit akarunk, mit fogunk főzni, mit adunk a gyereknek tízóraira, rászántunk a bevásárló listára 5 percet, nem fogunk a boltban bolyongani – na még ezt, na még azt. Ez egyrészt időfecsérlés, ráadásul tuti hogy el fogunk felejteni valamit (biztos, hogy a legfontosabbat) és még az is száz százalék, hogy többet is költünk, mintha tervezetten mentünk volna.
Van olyan ismerősöm, aki tökélyre fejlesztette, általában egy adott üzletben vásárol és a sorok kínálata szerint írja a listát.

A napi teendőink tervezése során először felírunk mindent, amit meg kell csinálni, majd elkezdünk priorizálni. Vannak napok amikor a lista végtelennek tűnik, más napokon úgy alakukhat, hogy alig van teendő. Érdemes úgy sorrendet állítani a feladatok között, hogy a lazább napokra is be lehessen osztani azokat az elvégzendőket, amik nem határidőhöz kötöttek, de túl kell esnünk rajta.

Mi a lényeg? Legyen célod! Ezt és ezt kell megcsinálni, elérni egy adott napon, ha összeszeded, végiggondolod máris megoldó üzemmódra kapcsolsz, majd a nap végén élvezed a megspórolt időt, amit olyan dologra fordíthatsz, ami számodra igazán fontos.

Hidd el, csak elkezdeni nehéz, de érdemes kipróbálni.

Ha szeretnél többet megtudni a tervezésről, célokról, megoldásokról, keress bátran.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük