fbpx

A folyamatos tanulás csapdája

A tanulás jó dolog. Szükséges. Legyen szó iskolapadról, bármilyen képzésről, fejlesztésről vagy akár az élet iskolájában a tapasztalatok megszerzéséről. Mind mind hasznunkra válik.

Amikor azonban elkezdjük és nem tudjuk abbahagyni, mindenféle tanfolyam, újabb és újabb ismeretek elsajátítása, már alig várjuk, hogy induljon az új és megyünk és faljuk a “tudást” – ez bizony csak viszi az energiánkat, időnket, pénzünket.
Én is voltam ilyen helyzetben és azt tapasztaltam, hogy a bőség zavarában nem láttam tisztán, hogy mit is szeretnék. Mindenbe belekaptam, ezt is azt is még még még és a végen csak a katyvasz a fejben.

Ismerős, amikor csak halmozod és gyűjtöd a papírokat, de azt sem tudod igazán, hogy mihez akarsz velük kezdeni. Mert persze érdekes, meg jó és van alap és haladó szint és másik tanfolyam is, de vajon mi az, ami valóban hasznodra válik? Tipikusan az önsegítő tanácsok elsajátítása ilyen, legyenek akár spirituális vagy egyéb gyakorlatok, mikor megtanulsz valamit, de nem kezded el apránként beépíteni az életedbe, hanem már mész is a következő módszerre. Aztán meg csodálkozol, hogy nem működik és rajtad semmi nem segít.

Ha már megvan bennünk a vágy az újabb ismeretek elsajátítására – ami nagyszerű – akkor csináljuk okosan. Amit megtanulsz, azt kezdd el használni. Legyél benne kezdő, majd haladó, legyél biztos magadban. Ne türelmetlenkedj, mert nem lesz sikerélményed és akkor az egésznek nem volt semmi értelme. Csak ezután lépj tovább, mert ha használod a tudásod közben te is formálódsz, tudatosabban választasz következőt.

Ez olyan, mint a coaching folyamat. Meghatározzuk a célt, egyes szintről ötösre akarsz jutni valamiben. Na de nem holnapra vagy a következő hétre. Az biztosan nem fog sikerülni. Először egyről a kettőre, majd a háromra kell eljutnod. Ízlelgetni minden szintnek a hozományait, meglátni magad kettesként és hármasként is. Építkezni alapról indulva, falak, tartógerendák, tető és csak a végén a szélkakas, ami a ház dísze lehet. Ezt megtanulni nem egyszerű, de egyáltalán nem lehetetlen, sőt!
Szívesen segítek benne, egy életre szóló kulcsot kapsz a céljaid eléréséhez.

Ha tetszett a cikkem, küldd tovább azoknak az ismerőseidnek, akit esetleg érinthet ez a probléma.

Keress bátran kérdésekkel az elérhetőségeim egyikén.

Ha szeretnél értesülni a bejegyzéseimmel kapcsolatban vagy érdekes, hasznos tartalmakat kapni, kedvezményekben részesülni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre.

Kapcsolódó bejegyzések